Wist jij dat je als werkgever al vanaf de eerste werkdag van de werknemer een transitievergoeding dient uit te betalen indien jij besluit de arbeidsovereenkomst te beëindigen? Lees in deze blog alles wat jij als werkgever moet weten over de transitievergoeding.
Een transitievergoeding: wat is dat precies en wanneer heb je er recht op?
Een transitievergoeding is een financiële vergoeding die de werknemer ontvangt als de tijdelijke arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege of als de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd op verzoek van de werkgever. Deze financiële vergoeding kan door werknemers ingezet worden om zich bijvoorbeeld te laten omscholen of een eigen bedrijf te starten, kortom een financiële steun in de transitie naar een nieuwe baan. Hierbij wordt geen verschil gemaakt met betrekking tot het type contract. Dit betekent dat elke werknemer vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst recht heeft op een transitievergoeding tenzij de werknemer zelf ontslag neemt en er geen sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalatigheid van de werkgever. Ook als de werknemer ziek is gedurende het ontslag heeft deze alsnog recht op de transitievergoeding. Deze regels zijn sinds 1 januari 2020 vastgesteld in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB).
Wil je meer weten over de WAB en de recente veranderingen? Lees dan hier onze blog waarin alles over de WAB wordt uitgelegd: klik hier
De hoogte van de transitievergoeding
De hoogte van de transitievergoeding is beperkt en wordt jaarlijks aangepast. Voor het jaar 2021 is de begroting berekend op 1,4% gebaseerd op de ontwikkeling van contractlonen en is de maximale transitievergoeding €84.000. Verdient de werknemer per jaar meer? Dan is de maximale vergoeding gelijk aan één bruto jaarsalaris.
Ben jij benieuwd hoe hoog een transitievergoeding voor een werknemer is? Lees dan snel verder.
Vanaf de eerste dag dat de werknemer in dienst is, wordt de transitievergoeding al opgebouwd ongeacht of de werknemer nu wel of geen proeftijd heeft. Per elk jaar dat de werknemer gewerkt heeft, heeft de werknemer recht op 1/3 van zijn maandsalaris. Is dit korter dan een jaar dan wordt de vergoeding naar rato berekend.
Volg de onderstaande stappen om te weten hoe jij als werkgever de hoogte van de transitievergoeding moet uitrekenen:
- De transitievergoeding bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar. Deel het bruto maandsalaris door drie en vermenigvuldig dit met het aantal gewerkte jaren.
Stel, er blijven nog enkele maanden over dan wordt dit als volgt uitgerekend:
- Bij 6 maanden wordt 0,5 jaar en bij 3 maanden 0,25 jaar gebruikt. Dit bedrag dient vermenigvuldigd te worden met het bruto maandsalaris delen door drie (1/3).
Liever gebruikmaken van een rekentool? Klik dan op de link, vul de gegevens in en een indicatie van de hoogte van de transitievergoeding wordt berekend: klik hier
De uitbetaling en enkele kosten die afgetrokken mogen worden
De werkgever betaalt de transitievergoeding uit in de eindafrekening, welke binnen een maand betaalt dient te worden. Houdt de werkgever zich niet aan dit termijn, dan heeft de werknemer recht op 2% rente boven op de transitievergoeding. De werkgever heeft de mogelijkheid om de transitievergoeding in termijnen (maximaal 6 maanden) te betalen indien dit op financieel aspect de bedrijfsvoering schaadt. Houd er hierbij rekening mee dat de werkgever na de tweede maand de 2% rente boven de transitievergoeding dient te betalen.
Echter zijn er ook enkele kosten die door de werkgever van de transitievergoeding afgetrokken mogen worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten die de werkgever in de werknemer heeft geïnvesteerd met betrekking tot scholing.
Heb je nog vragen over de transitievergoeding? Stel deze dan gerust aan één van onze consultants via office@allhuman.nl of neem telefonisch contact op met Sophie Faber (06-29205059) of Celina Couzijn (06-25416651).