Verzuim en arbeidsongeschiktheid, geen vrijblijvendheid meer bij zowel werkgever als werknemer

Nog altijd beseffen veel werkgevers niet dat arbeidsongeschiktheid van een werknemer ze in totaal twaalf jaar geld kan kosten. Na twee jaar verzuim denken ze dat het risico erop zit. Het is onbegrijpelijk hoe werkgevers toekijken naar de vele beschikkingen WGA 80-100% (volledig maar niet duurzaam arbeidsongeschikt). De rekening van deze WGA-uitkering wordt gedurende 10 jaar bij de werkgever neergelegd indien hier geen regie op genomen wordt. Voor de beeldvorming: het gaat al snel om ruim € 100.000,- tot € 150.000,- per WGA-instromer.

De rekening betaalt de werkgever via een opslag op de WIA premie aan de belastingdienst.

De rekening van iemand die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is en daarmee in de Regeling Inkomensvoorziening volledig Arbeidsongeschikten (IVA) komt, is NIET voor de werkgever.

Er zijn maar twee smaken: of mensen kunnen werken en dan moet er actieve sturing zijn op alle mogelijkheden die ze hebben, of er bestaan geen mogelijkheden meer en dan is het van belang om te kijken of een IVA-uitkering haalbaar is. Zoals gezegd dit kost de werkgever geen geld en de werknemer heeft een beter uitkeringsrecht.

Bij een door het UWV afgegeven beschikking WGA 80-100% adviseren wij altijd om bezwaar aan te tekenen.

Sturen op mogelijkheden betekent geen vrijblijvendheid meer. Er moet door de werknemer werk verricht worden rekening houdend met zijn beperkingen. Als werkgever heeft u de plicht dat werk aan te bieden, of binnen uw eigen organisatie of elders te zoeken naar passend werk (re-integratie 2e spoor).

Het probleem is dat veel bedrijven te vrijblijvend zijn in de begeleiding van een zieke werknemer. “Ziek is ziek”, of ze vinden het zielig dat iemand vanwege ziekte eenvoudiger werk moet doen. Dit zogenaamde pampergedrag betekent uiteindelijk werknemers de bijstand in sturen. Want als ze na 2 jaar ziekte geen baan hebben gevonden, gaan de meeste werkgevers over tot ontslag.

We moeten ons realiseren dat het hebben van werk voor de werknemer de beste sociale zekerheid is en dat de rekening voor de werkgever aanzienlijk lager uitvalt als betrokkene werkt.

 

 

Deel dit bericht

Ontdek meer

Geen categorie

Tijd voor verandering

Na 10 mooie jaren samen All Human verder te hebben uitgebouwd is het tijd voor verandering. Muriël van Beurden gaat verder onder de naam All