Outplacementtraject, het toverwoord bij ontslag

outplacement

Het is niet meer de vraag of er een kans bestaat dat je met ontslag wordt bedreigd, maar wanneer je dat gaat gebeuren. En als het dan een feit is dat je baan komt te vervallen of niet meer de juiste baan voor jou aanwezig is, wordt tegenwoordig met regelmaat een outplacementtraject aangeboden. Dit is een traject waarin je als (ex)medewerker wordt begeleid van werk naar werk.

Je zult nu wel denken, hoe kan een traject een medewerker bewegen naar een andere (droom) baan.

Aan een ontslag gaat over het algemeen al een verhaal vooraf, waardoor de aanleiding voor een outplacementtraject verschillend kan zijn. De aanleiding kan een reorganisatie zijn, of disfunctioneren, of een conflict, maar ook een afscheid in overleg. Ondanks dat de aanleiding voor ontslag divers kan zijn, is het resultaat hetzelfde: je baan ben je kwijt. En hoe je het ook wendt of keert dit heeft een impact op je.  In een outplacementtraject wordt ook altijd stilgestaan bij het verwerken van dit verlies, soms al direct bij de start van het traject omdat je er zo “vol” van zit, maar het kan ook dat het er pas op het einde van het traject er uit komt, wanneer die nieuwe baan in zicht is.

Een outplacementtraject behelst echter nog meer, zo ga je op zoek naar wat je wilt, wat je kwaliteiten zijn, hoe je je gaat presenteren, hoe social media werkt, hoe je moet solliciteren, hoe je overkomt, en uiteraard welke baan bij je past. In een traject worden bij voorkeur een assessment ingezet, maar ook oefeningen en praktijkopdrachten gebruikt. Regelmatig ga je met een coach tijdens jouw traject een gesprek hebben, zodat je de voortgang kunt bespreken, maar ook kunt klankborden en stoom afblazen, want gemakkelijk is het niet.Voordat je aan een traject begint is het belangrijk dat je vertrouwen hebt bij het bureau. Informeer over de aanpak en kijk wat bij jou past, maatwerk is belangrijk.

De regering heeft ontslagplannen geïntroduceerd die per 2015 moeten ingaan. In deze nieuwe situatie gaat de medewerker bij ontslag een transitievergoeding ontvangen. De hoogte van de vergoeding wordt dan gebaseerd op dienstjaren en salaris. Het hangt dan dus van de hoogte af van je salaris en de lengte van je dienstverband hoeveel geld je dan beschikbaar krijgt voor een outplacement traject. Op dit moment is het nog steeds de werkgever die het budget voor een outplacementtraject vaststelt en dus de pot met geld bepaalt die jij beschikbaar krijgt, uiteraard is er altijd ruimte voor onderhandeling.

Deel dit bericht

Ontdek meer

Uncategorized

Vacature Jr. HR Business Partner

  (Junior) HR Business Partner                                  Wie zijn wij?All Human zoekt soms mee voor haar klanten! Gezien het een feestje is om bij onze klanten