Met passie het verschil maken

hartje paars

Vorige week stond in het teken van de dood. Nu zult u denken wat hebben dood en passie met elkaar te maken. Voor mij een openbaring om te ervaren hoe gepassioneerd je met de dood om kunt gaan. Het begint met diegene die is overleden. Deze man was gepassioneerd van boeken. Zíjn hele leven heeft hij gewerkt in één van de mooiste boekenzaken die dit land kent. Thuis had hij zijn garage omgebouwd tot bibliotheek waar zeer mooie en waardevolle boeken stonden. Zijn leven heeft hij gewijd aan boeken, vol passie. Op het moment dat zijn ogen hem in de steek lieten, was de passie verdwenen.

De kist is gemaakt door een oud medewerker van de overledene. Hij heeft zich volledig gericht op het maken van handgemaakte, en zoals hij het zelf noemt, aaibare kisten. De aanleiding dat hij voor dit ambacht gekozen heeft, is het overlijden van zijn moeder geweest en de toenmalige zoektocht naar een mooie kist. De kist is genoemd naar zijn moeder en is duidelijk met liefde gemaakt. Zacht van binnen, strak en mooi afgewerkt. Een neef van hem regelt de crematie. Deze man is naast peetkind van de overledene ook regisseur van bekende musicals. Hij regisseert de crematie met uiterste precisie, gedrevenheid en de passie om een mooie uitvaart te regelen. De vrouw die de grafkrans maakt heb ik kort bezig gezien met haar werk. De liefde voor de bloemen, de wijze waarop ze de bloemen aaide, er naar keek en vervolgens instak, maakte echt indruk op me. De overledene staat niet heel dichtbij me, de passie echter waarop deze vrouw met haar creatie bezig was, raakte me.

In mijn werk merk ik ook steeds meer hoe belangrijk passie is. Zo begeleid ik een team waarvan de manager zeer goed organiseert, gedreven is en haar werk tot in de puntjes regelt. Binnen één van teams loopt de samenwerking niet goed. Na de tweede teamsessie vertelde ze na afloop dat zie die avond ging schilderen. Met een enorme schittering en vol passie vertelde ze over haar hobby. Voor mij was dit gesprekje een openbaring, waarmee ik haar confronteerde. Deze schittering en passie zag ik niet terug in haar werk als leidinggevende. Zij gaat nu aan de slag met zich bewust bekwaam te maken van haar passie tijdens het schilderen. Met deze bewustheid kan ze vervolgens dit inzetten tijdens haar werk als manager. Hoe mooi is dit werk toch, de conclusie is dat ze haar werk met nog meer plezier doet, blijere medewerkers heeft en een beter manager is.

Ik zal iedere dag met veel passie bezig blijven met mijn vak en hierdoor in ieder geval voor mezelf hierdoor het verschil maken.

Deel dit bericht

Ontdek meer

Geen categorie

Tijd voor verandering

Na 10 mooie jaren samen All Human verder te hebben uitgebouwd is het tijd voor verandering. Muriël van Beurden gaat verder onder de naam All