In de optiestand!

Eenmaal in beweging, dienen nieuwe mogelijkheden zich aan. Dat effect zien we bij de mensen die we coachen bij persoonlijke vraagstukken of thema´s in hun team of organisatie. Het resultaat? Ze kijken anders uit hun ogen; blij. Het in beweging krijgen van mensen, letterlijk en figuurlijk, vormt de rode draad in het werk van All Human. Zowel bij coaching als bij het HR advies waar bedrijven ons voor inschakelen.

Wij hebben altijd al iets met het thema bewegen gehad. Het begon tijdens onze studie Personeelsbeleid toen wij samen een les didactiek gingen voorbereiden. Het werd een les aerobics aan onze studiegenoten. Niemand had zin, maar eenmaal in de weer, ontstond plezier en steeg het energielevel. Onze studiegenoten werden er blij van, en wij ook.

In onze opdrachten gaat het om het creëren van beweging, het inzetten van een verandering. Dan komen mensen in de optiestand; ze zien mogelijkheden, proeven kansen, raken gemotiveerd om actie te ondernemen en het heft in eigen handen te nemen.

Hoe we dat voor elkaar krijgen? Dat is een “natuurlijk” proces. Voor de een werkt een eyeopener, de ander heeft genoeg aan onze aandacht voor het vraagstuk zonder dat we er een oordeel over vellen, en weer een ander wil dat wij hem of haar volstoppen met opdrachten. Een passiegesprek vormt meestal de basis, met aandacht voor wat wél mogelijk is. Soms brengt de vorm van het gesprek alleen al beweging, zoals bij wandelcoaching.

Over het effect van beweging schrijft Willemijn Soer in haar boek Autobiografisch schrijven het volgende: “Het is gemakkelijk in te zien dat bewegen het denken beïnvloedt. Wandelend luisteren en praten we gemakkelijker met elkaar. Wandelcoaches zijn een jong fenomeen dat zijn werkzaamheid al heeft bewezen. Hoewel jong fenomeen? En Aristoteles dan met zijn Wandelschool, de Peripatetische School. Honderden leerlingen had hij, en hij liep met hen te discussiëren (…). Wat doet bewegen met het denken? Het ontneemt het zijn scherpe kantjes, dempt de innerlijke criticus een beetje, sluit hem soms zelfs uit. We worden meer onbevangen, durven meer (…).”

Wij voegen er graag aan toe: je wordt er blij van. Het is een proces dat zó gaaf blijft om te mogen begeleiden als coaches en HR professionals. Laat ons weten als jij of je organisatie toe is aan nieuwe beweging en in de optiestand wilt komen.

Deel dit bericht

Ontdek meer

Geen categorie

Tijd voor verandering

Na 10 mooie jaren samen All Human verder te hebben uitgebouwd is het tijd voor verandering. Muriël van Beurden gaat verder onder de naam All