Eindelijk op vakantie! Maar op welke maatregelen moeten werkgevers letten bij hun werknemers?

Langzaamaan komen er steeds meer versoepelingen. Het is zelfs mogelijk om op vakantie te gaan naar het buitenland. Een langverwachte wens van velen. Terwijl je (wellicht) aan het wegdromen bent dat je in de zon met een cocktail aan het strand of zwembad ligt, zijn er ook een aantal maatregelen waar jij als werkgever, maar ook als werknemer rekening mee moet houden.

 

Vanaf 15 mei 2021 is het weer mogelijk om naar veilige landen, met de kleurcodes groen of geel, te reizen. Besluit iemand toch naar een hoogrisicoland te gaan, aangemerkt door het RIVM met de kleurcodes oranje en rood, zijn er extra maatregelen, opgesteld door de overheid, die genomen dienen te worden. Bij thuiskomst dient men een negatieve testuitslag te tonen en is het dringende advies om 10 dagen in quarantaine te gaan. De 10-daagse quarantaine kan eerder beëindigd worden indien men na vijf dagen een negatieve test laat zien.

 

De medewerker die ervoor kiest om naar een hoogrisicoland te gaan en zijn/haar werk thuis tijdens quarantaine niet kan uitvoeren, ligt geheel in risicosfeer van de medewerker zelf. Dit betekent dat de medewerker tijdens zijn/haar quarantaine geen recht heeft op loon, omdat hij/zij de arbeid niet kan verrichten. Kan de medewerker wel de arbeid thuis verrichten dan heeft de medewerker wel recht op loon.

Daarnaast dient de medewerker in de planning van zijn/haar vakantie rekening te houden met de quarantainedagen. Als deze quarantainedagen buiten de opgenomen vakantiedagen vallen en de medewerker het werk niet thuis kan uitvoeren, zijn deze voor rekening van de medewerker. Het is hierbij van belang om als werkgever je medewerkers hierop te attenderen.

Let op: er kan hiervan worden afgeweken. Er wordt geadviseerd dat werkgever en medewerker met elkaar overleggen welke regels gelden binnen de organisatie om misverstanden te voorkomen.

 

Gelden er andere regels voor medewerkers die gevaccineerd zijn?

Nee, ook deze medewerkers dienen zich te houden aan de quarantainedagen indien zij uit een hoogrisicoland komen. De vaccinaties beschermen de mens tegen COVID-19 (men wordt na een besmetting met het virus meestal niet of maar een beetje ziek). Echter, kunnen zij het virus wel met zich meedragen en dit overbrengen aan een ander. Om deze reden gelden de regels voor mensen die niet gevaccineerd zijn, ook voor de medewerkers die wel gevaccineerd zijn.

 

Als werkgever mag je aan de werknemer vragen of hij/zij naar een hoogrisicoland gaat of is geweest. Als werkgever heb je de taak om je aan de (wettelijke) zorgplichten voor werknemers, klanten of cliënten te houden. Echter, is het hierbij wel van belang om dit beleid bekend te maken binnen de organisatie, zodat de werknemer weet dat de werkgever deze vraag kan stellen.

 

Zijn er uitzonderingen op de quarantainemaatregelen?

Ja, er zijn voor een aantal reisdoelen uitzonderingen gemaakt, waarbij men niet in quarantaine hoeft. Enkele voorbeelden zijn personen uit het buitenland die in Nederland een uitvaart bijwonen, doorreizen of overstappen tijdens een internationale reis, korter dan 12 uur verblijven of medisch personeel of noodzakelijke medische behandeling. Graag meer weten over de uitzonderingen? Bezoek dan de website van de Rijksoverheid.

 

Voor vragen omtrent de quarantainemaatregelen gericht op arbeid, kan er contact worden opgenomen met één van onze consultants via office@allhuman.nl of neem telefonisch contact op met Sophie Faber (06-29205059) of Celina Couzijn (06-25416651). Indien er behoefte is aan een actueel overzicht, wordt er geadviseerd de website van de rijksoverheid te raadplegen: https://reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl.

Deel dit bericht

Ontdek meer

Geen categorie

Tijd voor verandering

Na 10 mooie jaren samen All Human verder te hebben uitgebouwd is het tijd voor verandering. Muriël van Beurden gaat verder onder de naam All