De coach zoekt mee

DE COACH ZOEKT MEELS019486

Tegen coachtrajecten wordt heel verschillend aangekeken. Als ik vertel dat ik mensen (en teams) coach, wordt hier verschillend op gereageerd. Wat leuk is dat ik altijd een kans krijg om uit te leggen wat je als coach kunt betekenen.

Als coach en als mens heb ik de overtuiging dat ik waarde moet toevoegen als ik diensten verleen. In coachtrajecten werken we met een coachagenda, SMART doelen en een instrumentenkist vol technieken. Als coach neem je heel wat mee.

Toch is de gecoachte (coachee)  zelf de belangrijkste tool . Als coach ben je vooral bezig met vragen stellen, doorvragen en zorgdragen dat de coachee inzichten verkrijgt. Vaak krijg ik de vraag wat vind jij als coach, jij bent de expert. Nu moet ik vaak bekennen dat ik het helemaal niet weet. Expert ben je over jezelf, niet een ander over jou.

Neemt niet weg dat ik als coach wel kan helpen dit inzicht te vergroten. Door vragen te stellen, krachten te  laten  herkennen en belemmeringen te helpen opruimen. Heel verrassend kunnen de uitkomsten vervolgens zijn. Vaak geen voorspellende waarde die ik als “expert” kan hebben.

Mijn persoonlijke idee over coaching is dan ook dat beweging ten alle tijden groei kan realiseren. Als coach zet ik mede de beweging in gang, de coachee beweegt vervolgens verder. Ik vraag me af of alle beperkingen en belemmeringen op te ruimen zijn. Theorieën en technieken zijn er in overvloed. Ik geloof vooral in de overtuiging dat als je wilt veranderen, dat je wereld er positiever uit ziet en dat hierdoor de grootste verandering optreedt.

Zonder doel voor mij geen coachtraject. Waar een doel is, is een weg en een beweging mogelijk.Zonder beweging gebeurt er niks, of toch wel, zonder beweging hol je achteruit.Voor mij persoonlijk is beweging essentieel. Als ik niet beweeg, gaat het niet goed met me.

En mijn coach, die weet dat ik soms nog voor een onderhoudsbeurt langskom.

Deel dit bericht

Ontdek meer

Geen categorie

Tijd voor verandering

Na 10 mooie jaren samen All Human verder te hebben uitgebouwd is het tijd voor verandering. Muriël van Beurden gaat verder onder de naam All