Burn-out, een sluipend gevaar

foto 1Steeds meer mensen vallen langdurig uit als gevolg van klachten van een burn-out. Het zal je als ondernemer maar gebeuren dat een medewerker er plotseling één jaar, of zelfs langer niet meer is en je toch het salaris moet betalen. 20% van de medewerkers die uitvallen met burn-out is na 1 jaar nog steeds ziek. En als iemand 1  jaar ziek is, dan is de kans op 2 jaar ziekte bijna 50%. Dat is dus een groot risico.

Vaak zie je als ondernemer deze uitval niet aankomen. De medewerker werkt hard, is loyaal en meldt zich ziek met een griepje en is vervolgens maanden uit de roulatie.

Wat is dat eigenlijk een burn-out? Mensen met een burn-out staan onder langdurige stress. Wanneer de stress wegvalt, bijvoorbeeld in een vakantie of tijdens een griep, wordt men zich pas bewust van de uitputting van het lichaam.

Niet iedereen ervaart stress op dezelfde manier. Zo zijn er mensen die juist gedijen bij een chaotische en hectische omgeving. Anderen hebben rust, routine en regelmatig nodig om te overleven. Ook bepaalde persoonlijkheids-kenmerken vormen een risicofactor. Zo zal de perfectionistische mens die moeilijk kan delegeren eerder klachten krijgen. Ook mensen die angstig worden van veranderingen en geen keuzes durven maken zijn kwetsbaarder.

Bij herstel van een burn-out is het belangrijk eerst de fysieke fitheid op te bouwen. Pas later kan men aan de slag met de probleemoriëntatie en het oplossen daarvan. Dat betekent niet dat de werkgever dan maar afzijdig moet blijven, integendeel. Met rust laten is funest, contact essentieel.

Vervolgens moet het probleem worden opgelost. Natuurlijk kan er gewerkt worden aan een grotere mentale weerbaarheid, maar als de (werk)situatie niet te veranderen is, kan het beter zijn om naar een andere oplossing te zoeken. Dat is vaak confronterend. Maar dit niet bespreken met de zieke medewerker is helemaal geen optie. Blijven aanmodderen en hopen op herstel is schadelijk voor de gezondheid van de medewerker en de financiële gezondheid van een werkgever. Tegelijkertijd geneest de “patiënt” sneller vanuit een werkende situatie dan vanuit de thuissituatie. Dus hervatten in aangepast werk is een goede remedie, altijd! Laat je daarbij niet leiden door de klachten.

 

 

Deel dit bericht

Ontdek meer

Geen categorie

Tijd voor verandering

Na 10 mooie jaren samen All Human verder te hebben uitgebouwd is het tijd voor verandering. Muriël van Beurden gaat verder onder de naam All