Ben ik verplicht om mijn medewerkers thuis te laten werken?

Nee, dat ben je niet verplicht. In Nederland is er geen wettelijk recht op thuiswerken. Wel is het natuurlijk slim om erover na te denken hoe je als bedrijf hier invulling aan wil geven. Vanuit de Wet Flexibel Werken mogen medewerkers namelijk wel het verzoek bij de werkgever neerleggen. Het kan in sommige situaties handig zijn als de medewerkers thuis de mogelijkheid hebben om in te loggen in de werkomgeving.

 

We hebben de afgelopen periode geleerd dat het zelfs soms noodzakelijk is om medewerkers thuis te laten werken om de huidige COVID-pandemie onder controle te krijgen. Thuis werken werd de ‘norm’ en is voor velen niet meer weg te denken.

 

Steeds vaker zal je als werkgever de vraag krijgen of het mogelijk is om thuis te werken. Het is daarom aan te raden om hierover een standpunt in te nemen die passend is bij de bedrijfscultuur. Het kan voorkomen dat er verschillende uitzonderingen binnen jouw bedrijf gelden. Een voorbeeld hiervan kan zijn omdat een bepaalde functie niet vanuit huis uit te oefenen is, gezien er speciale apparatuur gebruikt wordt.

 

Moedig je thuiswerken juist aan als werkgever? Dan raden wij je aan om te kijken of de werkomgeving, waar de medewerkers werken, geschikt is. Dit is wel een van de randvoorwaarden waar jij als werkgever aan moet kunnen voldoen wanneer je de medewerkers in de gelegenheid stelt om thuis te werken. Als werkgever kun je de kosten die voortvloeien uit het creëren van een goede werkomgeving onbelast vergoeden uit de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Daarnaast is het raadzaam om de reiskosten die daaraan gemoeid zijn nogmaals onder de loop te nemen. Is het huidige (openbaarvervoer)abonnement van de medewerker nog toepasselijk en/of kan er een andere abonnementsvorm geadviseerd worden, welke tevens kostenbesparend is? Kijk als werkgever of andere opties om van A naar B te komen nu interessanter zijn geworden.

Deel dit bericht

Ontdek meer

Geen categorie

Tijd voor verandering

Na 10 mooie jaren samen All Human verder te hebben uitgebouwd is het tijd voor verandering. Muriël van Beurden gaat verder onder de naam All